A l’edat mitjana, el conreu de la vinya era molt habitual al Pirineu. Però a finals del segle XIX i a principis del XX va arribar a Catalunya i a Andorra una plaga anomenada fil·loxera que va fer desaparèixer gran part de les vinyes. Anys més tard, es van empeltar ceps americans als ceps autòctons i això va permetre eradicar la plaga, però tot i que es va recuperar a gran part del territori català, als Pirineus es van recuperar poques vinyes i amb el temps s’han acabat perdent.

La primera referència documental sobre la vinya al Principat d’Andorra se situa l’any 904 en la venda d’una vinya del lloc d’Encorcés a la Parròquia d’Andorra la Vella.
Les feixes amb cultiu de vinya documentades al Principat van dels 800 metres d’altitud a la Parròquia de Sant Julià de Lòria fins als 1.600 metres de les Parròquies d’Ordino i Canillo.

Al Principat d’Andorra actualment el cultiu de la vinya es troba majoritàriament a la Parròquia de Sant Julià de Lòria on hi ha diversos cellers.
Al poble de Nagol hi ha Casa Beal que elabora cada any unes 800 ampolles de vi blanc amb el nom de “Cim del Cel” produïdes a partir d’una plantació situada a 1.200 metres d’altitud.”

El nom prové de l’alçada a la que es troben les vinyes a més de mil metres, de les més elevades d’Europa. Casa Beal, propietat de la família Tor Visa, comercialitza aquest vi elaborat amb la varietat de raïm Gewürztraminer des de l’any 2006. ‘Cim de cel’ és el primer vi que es produeix a Andorra en segles, un vi blanc, sec, amb notes florals, un punt de cítrics i herbes aromàtiques.
Però avui ja no n’és l’únic. Des de la varietat alsaciana gewürztraminer en què es basa Casa Beal, fins al syrah del primer negre del país, elaborat per Casa Auvinyà, passant pel riesling del vi blanc de Borda Sabaté o el cupatge de chardonnay, sauvignon blanc i pinot noir amb què Mas Berenguer elabora els seus vins escumosos, a Andorra s’està desvetllant una autèntica passió per la vinya.
La finca de l’Any de la Part d’Ordino, la més alta del país, ja que està situada a 1.450 metres, esperen comercialitzar aviat els seus primers vins amb bases de sémillon, pinot noir i nebbiolo.

Tots els productors han apostat, en major o menor mesura, per l’agricultura ecològica i per les pràctiques biodinàmiques. Borda Sabaté, que és la primera explotació certificada amb el segell d’Ecocert, ha optat per aquest tipus de cultiu perquè així s’eviten els productes químics per combatre les plagues.
També en altres parròquies, com Escaldes-Engordany o la Massana, alguns particulars han plantat alguns centenars de ceps i han començat a elaborar vi, tot i que de moment sense finalitats comercials.

Malgrat els pocs anys de trajectòria dels vins andorrans, ja han començat a arribar els primers premis. El Cim de Cel 2012, de Casa Beal, va ser distingit amb el Gran Or al concurs International Wine Guide 2014, mentre que l’Evolució Syrah 2011, de Casa Auvinyà, va rebre un Bacchus de Plata al XII Concurs Internacional de Vins Bacchus 2014. També el vi Escol 2011 de Borda Sabaté ha estat guardonat amb una Commended Medal a l’International Wine Challenge.
Aquests i d’altres vins saborosos us esperen en una experiència en la que no faltaran altres deliciosos productes de la terra.